14 Ocak 2011 Cuma

mantarlı peynirli lazanya

geçen gün gözüme lazanyalar çarptı. bolonez soslusu tamam da farklı bir şeyler deneyeyim dedim ve bu kez evdeki çeşitli peynirleri görünce onları da değerlendirmeye karar verdim. tarifi vereyim hemen.

10 adet lazanya (barilla bu kısımda tüm sorumluluğu üstüne alıyor:))

iç harç için:

5 adet iri mantar
1 yemek kaşığı sıvıyağ

yine iç harç için:

3 adet karper peynir (kıvam vermesi için kullandım bunun yerine krem peynir de kullanabilirsiniz)
50gr eski kaşar -rendelenmiş- (yaklaşık bir buçuk kibrit kutusu büyüklüğünde)
50gr örgü peyniri -rendelenmiş- (tuzu için bunu kullandım)
50gr beyaz peynir
5dal maydanoz
1 dal fesleğen

beşamel sos için:

3 çorba kaşığı tereyağ
3 çorba kaşığı -tepeleme- un
4 su bardağı süt
1 çay kaşığı kadar tuz

maydanozları ve fesleğeni minik minik kıydıktan sonra tüm peynirleri de bir araya getirip iyice karıştırdım.



sonra mantarları kesip bir yemek kaşığı yağda biraz çevirdim. aslında oblik kesecektim de aceleden unutup gelişigüzel kestim. ehem :)



mantarlar olduktan sonra gelelim beşamel sosa. sütü ve unu iyice çırptım. sonra orta ateşte sürekli karıştırırak sos kaynamaya başlayana dek yani cadı kazanından fırlayan baloncuklar gibi göz göz olana dek devam ettim. gözler belirmeye başlayınca da tereyağı ekleyip yağ eriyene dek karıştırdım. sonra ocağın altını kapattım ve ısıya dayanıklı bir kaba önce beşamel sostan üstüne de lazanyadan ekledim. lazanyanın üstüne peynirli sostan koydum. sonra yine lazanya yine sos. böyle üç kat hazırladım. üçüncü katta beşamel sosun üstüne mantarları ekledim. ve yine lazanya, sos, peynir devam ettim. en üst katta ise beşamel sos kaldı. şöyle oldu:



fırında yaklaşık 25 dakika pişirdim. içinde yeterince peynir olduğu için üzerine kaşar peynir serpmemeyi tercih ettim ve bu yüzden de bölgesel bi kızarma oldu sadece.




eh son olarak da afiyet olsun:)
aceleyle yaptığım için çekimler kötü oldu.
lazanya deyince aklıma hep friends-joey gelir. ona ithafen olsun :)

4 yorum:

  1. beşamel sosu dr. oetker'in hazır soslarından alıp yaptığın çok belli. öyle sütü unu çırpıp beşamel sos yapılmaz. otur sıfır. (ÇS)

    YanıtlaSil
  2. hahayt sen öyle san. ananemden tarif bu. illa unu yağla kavurmak gerekmezmiş.

    YanıtlaSil
  3. ağzım sulanıyor her baktığımda, ben de yapcam! ya da sen bana yapsana:)

    YanıtlaSil
  4. aynı şeyler benim aklımdan muffinler için geçmişti:) bi gün bir araya gelip yapalım :)

    YanıtlaSil