16 Nisan 2011 Cumartesi

çikolata soslu ıslak kek

uzun bir aradan sonra tekrar merhaba:) dayımın terfisini kutlamak için ona çok sevdiği ıslak keki yapmaya karar verdim. yaptığım yemeklerde en çok olumsuz eleştirileri ondan aldığım için yapacağım kekin lezzeti kusursuz olmalıydı. nitekim onun için hazırladığım yemeklerin ardından kekten de memnun kaldı:) tarifim şöyle:

2 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yumuşak margarin
4 yemek kaşığı kakao
7 yemek kaşığı un (boza kıvamında olması gerek hamurun 8 kaşık da olabilir bu)
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin

sosu için

1 paket bitter çikolata (80gr)
yaklaşık yarım paket krema

süslemek için

yarım adet muz



yumurta ve şekeri iyice çırpın. üzerine sütü(oda sıcaklığında olsun), vanilini, margarini ve sıvı yağı ekleyip çırpın. ardından kakaoyu ekleyip şöyle bir karıştırın. bu malzemeden bir su bardağı kadar ayırın. geri kalan malzemeye unu ve kabartma tozunu da ekleyip çırpın.  yağlanmış kalıba döküp 180 derecede yaklaşık 35 dakika pişirin. kekin pişip pişmediğini bir bıçak veya kürdan batırıp anlayabilirsiniz. eğer hamur yapışmışsa pişmemiş demektir. tertemiz çıkıyorsa kekin içi pişmiştir.
kekin pişmesine yakın bir kaba kremayı döküp yavaş yavaş ısıtın. krema kaynamaya başladığı an içine çikolata parçalarını atıp ocaktan alın ve hızlıca, çikolatalar eriyene dek karıştırın. ben burda renginin daha da koyu olması için bir yemek kaşığı kakao ekledim.
keki fırından çıkardıktan bir kaç dakika sonra ayırdığımız su bardağındaki malzemeyi dökün. ince bir bıçağı yer yer keke batırıp çıkartın ki bu malzeme kekin içine de geçsin. muzu kesip üzerine istediğiniz gibi dizin. şöyle görünüyor:



daha sonra çikolata ve kremadan oluşan sosu da dökün. son hali de budur. afiyet olsun efenim.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder