18 Şubat 2011 Cuma

Profiterol

Ay geçen bi gergindim bi gergindim. Geldi çattı üniversiteyi bitirmem için vermem gereken son sınav! Amma lakin sınava iki gün kalmış, ben bitmişim. Tüm gün çalışamadım! İstemiyor canım! Öeh dedim akşam vakti, madem boş boş duracağım, patlatayım fırına bir şeyler deee keyfim yerine gelsin azcık. Napsam, napsam, gez dolaş böyle, ay canım bir şey de çekmiyor. Anee ekler, of çok severim. Ve fakat onun için şekilli olsun diye sıkma torbası gerekiyor. Ben de buzdolabı poşetiyle bir kez denemiştim artık hamuru yapamadığımdan mıdır nedir yarısı poşette kalmıştı. (Kendi pazarlamamı bir türlü yapamıyorum, şuraya yazdığım tüm tariflerin arkasında hazin anılarım var. Bunları okudukça okurlar kaçacak diye korkuyorum. Ama durun! Gitmeyin müğğ:( )

E dedim profiterol yapayım. Canım kardeşim de çok sever ben böyle bir şeyler pişireyim, oley abla pişir falan diye gaz verdi. Aldım Oktay Usta'dan tarifleri girdim mutfağa.

Önce dolgu kremasını yapın, nam-ı diğer pastacı kreması:

Malzemeler:

Yarım litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağından bir parmak kadar az un (80 gr)
2 adet yumurtanın sarısı + 1 yumurta
Yarım tatlı kaşığı vanilya tozu (vanilin kullandım ama tabi ki alakaları yok)
50 gram tereyağı ( istenirse)


  1. Sütü kaynatın.
  2. Ayrı bir kapta vanilyayı yumurtaları ve şekeri çırpma teliyle karıştırın.
  3. Kaynamış sütün 4'te 1'ini karışıma yavaş yavaş karıştırarak dökün. Yavaş yavaş olsun ki yumurtalar pişip hamurda yumurta kokusu bırakmasın.
  4. Üzerine elenmiş unu ekleyip karıştırmaya devam edin, bulamaç haline getirin.
  5. Sonrasında bulamaca kalan sütü ekleyin bu arada pek tabi ki karıştırmaya devam.
  6. Kısık ateşin üzerinde muhallebi kıvamına gelene kadar napıyoruz, tabi ki karıştırıyoruz.


Biraz kola kuvvet bölümleriydi bunlar. Soğuması için balkona falan koyun sonra.
Hamura geçelim,

Su Hamuru


Malzemeler:

110 gram un (tam bir su bardağı)
75 gram margarin (3-4 yemek kaşığı)
185 gram su (1 su bardağı)
5 gram toz şeker (1 çay kaşığı)
3 - 4 adet yumurta

Hamurun yapımı daha da kola kuvvet malesef:)


  1. Tereyağını ocakta eritin, şekeri koyun, üzerine suyu koyup bir taşım kaynatın.
  2. Elenmiş unu üzerine hızlıca karıştırarak azar azar ekleyin. Hamur haline geldikten sonra 6 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  3. Kabı ateşten alıp üzerine teker teker yumurtaları kırın, her kırışınızda onu yedirin karıştırın hamura sonra öteki yumurtaya geçin. Hamur böyle parça parça oluyor kesilmiş gibi, endişelenmeyin karıştırdıkça yedirdikçe geçiyor bu durum.
  4. Sonra bir sıkma torbası ya da çay kaşıkları yardımıyla aralıklı olacak şekilde tepsiye dizin. Çok kabarır genelde bunlar o nedenle ayrı gayrı dursunlar birbirlerinden. Ve küçük parçalar alın. Ben çay kaşığı kullandım mesela.
  5. 180 derecede önceden ısıtılmış fırına verin, piştikten sonra hemen çıkarmayın. Mümkünse fırında kendi kendine kalsın bir süre. Şöyle bir 10 dakika en az. İnip tabakaların birbirine yapışmasını engelliyor bu durum. Şiş şiş tam top gibi kalıyorlar.



Bu arada Çikolata sosu hazırlayın ki ben yine sadık yarim Dr. Oetker'ime başvurdum burda, Créme Olé kullandım ki kendisine bayılırım. İki dakika da hazırdır.

Yalnız profiterol çok bereketli bir şey ya, 2 tepsi çıktı, leziz de oldu. Oktay Ustanın da tarifi süper yani tutturmama ihtimaliniz yok.

Pişmiş hamurları ortalarından kesip (kapak açar gibi yani) aralarına soğumuş dolgu kremasını sürün. Sonra çikolata sosuyla şenlendirin.

Sunumu fıstıkla da süsleyebilirsiniz, afiyet olsun:)



Not: Az önceki tarifi bir müyendizden almış bulunmaktasınız:p

1 yorum:

  1. möğendiz dostum ellerine sağlık. madem sen tutuyor dedin denerim bilare bu tarifi;)

    YanıtlaSil