2 Şubat 2011 Çarşamba

Çikolatalı Kek

Dün yine dedim bir şeyler pişireyim ne pişirsem kurabiye mi yapsam ne yapsam derken ay dedim şu bir süredir gezdiğim bloglardan bir tarif deneyeyim. Aaa hatta Cafe Fernando'ya bakayım yaaaa!! diye bir jeton düşmesi sonra yaklaşık 1 2 saat ulaşılamıyor purptakal'a, neden; kendini kaybetmiş tarifler arasında. Hangisini denesem neyi yapsam derken önüme bu kek tarifi düştü. Bir de blogun yazarı öyle güzel anlatmış ki, pamuk gibi yanağını daya uyu, ben bunu yapmaz mıyım dedim.


Tekerleğe benziyor gerçekten

Fakat tariflerinde vanilya özütü diye bir şeye değinmiş. Ecnebi yerlerde kavanoz gibi bir şeyde şurup gibi satılıyor. Ama bizim buralarda kullandığımız vanilin denen şeyle vanilya aynı şeyler değillermiş. Evde de yapması basit olan bu vanilya özütü için, aktarda vanilya çubukları satılıyor, onlardan alıp alkolde, mesela votkada 2 3 ay bekletmek gerekmiş. Düşünebiliyor musunuz?! Ben bekletemedim ve vanilini boca ettim hihoho. Bir de alkolle yapıldığı için annem karşı çıkar muhtemelen. Neyse efendim, bu kekte normal keklerden başka ne var derseniz, mesela kefir var! Sonraa krema var. Bolcana tereyağı ve bahsettiğim gibi vanilya özütü var.

Malzemeler:

2.5 Su bardağı un
1/4 Su bardağı kakao
1 Çay kaşığı karbonat
3/4 Çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı krema
Yarım su bardağı kefir veya süt
200 Gram ince doğranmış sütlü veya bitter çikolata
225 Gram tereyağı
1+1/4 Su bardağı şeker
4 Yumurta ve 1 yumurta beyazı
1 Çay kaşığı vanilya özütü

Yazarın yazdığına göre kullanılan ölçekler Amerikan cup, tablespoon birimlerine denkmiş. Ben uğraşamadım Türk birimleriyle koydum hepsini:)

Önce çikolatamı bıçakla kestim kestim biraz zor oldu ama oldu. Rendelemek de bu işe çare aslında. Önemli olan küçük parçalara ayırmak ki erimesi kolay olsun. Isıya dayanıklı bir kapta çikolatalar beklerken evde krema olmadığı için krem şanti hazırladım. Sonra kremayı kaynayana kadar ısıtın. Çikolataların üzerine kremayı boşaltarak çikolatayı eritin, hemen eriyor zaten. Üzerine kefiri de ekleyip, karıştırıp, oda sıcaklığına ulaşması için buzdolabına koyun. Dikkat edin fazla soğumasın.

Başka bir kapta un, kakao, karbonat ve tuzu karıştırıp kenara koyun.

Bambaşka bir kapta (!) tarifte yazdığı kadar tereyağı ve şekeri çırpın. Ben krem şantide şeker olduğu için sadece çeyrek bardak şeker koydum, daha fazla koyabilirmişim. Yumurtaları teker teker ekleyin, vanilini koyun(işte burda vanilya özütü konulmalıydı)

Sonra efendim karıştırması kalıyor geriye. Bunun için de blogda bütün malzemeleri belli oranlarda tereyağı karışımı üzerine boşalttığı yazıyor. Önce un karışımının 1/3'ü + kremalı karışımın yarısı + un karışımının 1/3'ü + kremalı karışımın kalanı + un karışımının kalanı.

Sonra kalıbı yağlayıp, önceden 170 dereceye getirilmiş fırında 55-60 dakika pişiriyorsunuz.

Sonra süslemek için çikolata sosunu hazırlayalım, bunun için de:

120 Gram ince doğranmış bitter çikolata
1/2 Su bardağı krema
2 Çorba kaşığı tereyağı
2 Çorba kaşığı mısır şurubu (ben koymadım)

Deminki gibi, kremayı kaynatın, çikolatanın üzerine dökün, tereyağını da koyarak eritin. Koyulaşana kadar karıştırın, soğudukça koyulaşacaktır. Sonra da soğumuş kekin üzerini istediğiniz gibi süsleyin.

Benimkinin şekeri az olduğu için o süsleme çikolatasını üzerine yaydım.

Benimki pamuk gibi mi bilmem ama güzel oldu. Yemeyip yanında yatmayı düşünüyorum.

Afiyet olsun:)

1 yorum:

  1. oldukça değişik bi görüntüsü varmış. cafe fernandoya bakıp bakıp denemeye teşebbüs edememiştim. tebrik ediyorum dostum büyük işler başarmışsın:)

    YanıtlaSil